Congresul Pacienților Atopici
În data de 14 septembrie 2023 a avut loc Congresul Pacienților Atopici, organizat de Asociația Română de Educatie în Alergii (AREA) în parteneriat cu Asociația CREDU. Evenimentul aduce în prim-plan o listă de experți din diverse domenii: dermatologie, alergologie, psihiatrie și nutriție.
„Și daca ai ști …”
„Și daca ai ști …” este o campanie de conștientizare în ceea ce privește impactul dermatitei atopice asupra pacienților, apartinatorilor și comunității.
Unul din 5 copii și unul din 10 adulți are dermatita atopică. 85% dintre aceștia nu dorm noaptea, pentru că se scarpină neîncetat, și în consecință lipsesc de la școală, iar adultii de la serviciu, au risc de a subperforma sau de a-și pierde locurile de muncă.
„Dermatita atopica este o eczemă, o afecțiune alergică cronică a pielii. Debutează de regulă în copilăria mică, și afectează corpul și mintea și sufletul a peste 230 de milioane de oameni, dintre care un sfert sunt copii mai mici de 4 ani.”, declară doamna doctor Diana Plăcintescu.
Dermatita atopică
Dermatita atopică este o afecțiune inflamatorie a pielii care provoacă mâncărimi cronice, uscăciune, erupții cutanate, bășici și infecții ale pielii, este una dintre cele mai răspândite afecțiuni ale pielii – la nivel mondial, afectează până la 20% din toți copiii și 10% din adulți.
Dermatita atopică este rezultatul unui sistem imunitar hiperactiv care face ca bariera pielii să devină uscată și cu mâncărimi. Atunci când un iritant sau un alergen „pornește” sistemul imunitar, acesta produce o inflamație la suprafața pielii. Această inflamație provoacă simptomele comune celor mai multe tipuri de eczeme.
Doctor Adriana Nicolae, specialist în alergologie, subliniază importanța managementului adecvat al dermatitei atopice:
„În managementul dermatitei atopice, pe lângă verificarea bolii în sine, se vor verifica și celelalte boli alergice care coexistă, într-o strategie complexă. Dacă se va îmbunătăți starea pielii, de cele mai multe ori se constată că și celelalte afecțiuni se îmbunătățesc odată cu ea, cel puțîn într-o oarecare măsură, lucru valabil și invers.”
Disconfortul cauzat de dermatită si implicatiile psiho-emotionale
Copiii, în special, nu dorm bine noaptea din cauza mâncărimilor și a disconfortului cauzate de dermatită și, prin urmare, s-ar putea să nu se concentreze în mod optim la școală și să nu profite la maximum de zilele lor. Erupțiile cutanate și infecțiile ulterioare ale pielii cauzate de eczeme pot avea adesea un impact asupra aspectului fizic al unei persoane, iar copiii cu eczeme vizibile sunt frecvent tachinați, hărțuiți și excluși din grupurile sociale.
Pacienții cu această boală își petrec cea mai mare parte a vieții necesitând o îngrijire și un management zilnic cuprinzător. Îngrijirea unui copil cu eczemă atopică poate afecta relațiile personale, poate scădea funcționarea psihosocială, poate aduce pierderi de somn pentru membrii familiei și un sentiment de neputință în a face față suferinței zilnice a copilului.
Despre Asociația AREA
Este o organizație nonprofit care contribuie din 2018 la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu alergii. Proiectele noastre educative sunt posibile doar prin amabilitatea susțînătorilor și voluntarilor cărora le suntem mereu profund recunoscători.
Despre Credu – Creative Education
Asociația Credu – Creative Education a fost înființată din dorință de a promova conceptul de educație creativa în sănătate. În ultimii ani, s-a dedicat organizării unor serii de proiecte online și offline ce au avut c obiectiv informarea și conștientizarea unor teme importante din domeniul sănătății https://credu.ro/