Care este durata de viata a unui implant dentar?

Dintre toate optiunile de inlocuire a dintilor lipsa, implanturile dentare sunt considerate una dintre cele mai durabile si de succes proceduri. Dar cat de mult poate dura un implant dentar? Ei bine, aceasta este una dintre cele mai frecvente intrebari pe care pacientii le pun.

Igiena orala riguroasa si vizitele regulate la dentist sunt esentiale pentru a mentine sanatatea implantului. De asemenea, obiceiurile de masticatie, precum si alti factori cum ar fi fumatul si starea generala de sanatate pot afecta longevitatea implantului dentar.

Este important sa intelegem ca durata de viata a unui implant dentar poate varia de la pacient la pacient. Prin urmare, este crucial sa urmati recomandarile dentistului si sa aveti grija de implantul dentar pentru a va asigura ca rezista cat mai mult posibil. Citeste si articolul despre implant dentar pret Bucuresti.

Care este durata de viata a unui implant dentar?

Durata de viata a unui implant dentar poate varia in functie de mai multi factori. In general, un implant dentar bine ingrijit si care respecta toate recomandarile medicului stomatolog poate dura intre 15 si 20 de ani. Cu toate acestea, este important de mentionat ca exista pacienti la care implanturile dentare au rezistat cu succes chiar si peste 30 de ani.

Unul dintre factorii cheie care influenteaza durata de viata a unui implant dentar este igiena orala riguroasa. Curatarea zilnica a dintilor si a implantului cu o periuta de dinti moale si utilizarea atei dentare ajuta la prevenirea acumularii de placuta bacteriana si a infectiilor gingivale. De asemenea, vizitele regulate la dentist pentru detartraj si evaluare periodica a implantului dentar sunt esentiale pentru a mentine sanatatea acestuia.

Obiceiurile de masticatie pot afecta si ele durata de viata a unui implant dentar. Utilizarea excesiva a implantului pentru a musca alimente tari sau sfaramicioase poate pune presiune excesiva asupra acestuia si poate duce la deteriorarea sau ruperea coroanei sau radacinii implantului.

Alti factori care pot influenta durata de viata a unui implant dentar includ fumatul, starea generala de sanatate a pacientului si prezenta oricaror afectiuni orale sau sistemice care pot afecta sanatatea tesuturilor orale. Pentru mai multe detalii, vizitati pagina cost implant dentar.

Ingrijirea si mentenanta corespunzatoare a implanturilor dentare

Pentru a asigura o durata de viata cat mai lunga a implantului dentar, este crucial sa acordati o atentie deosebita igienei orale si sa urmati recomandarile dentistului. Iata cateva sfaturi importante pentru ingrijirea si mentinerea corespunzatoare a implanturilor dentare:

 1. Periuta de dinti si ata dentara: Curatati zilnic dintii si implantul dentar cu o periuta de dinti moale si ata dentara speciala pentru implanturi dentare. Asigurati-va ca ati indepartat complet acumularile de placuta bacteriana si resturile alimentare.
 2. Clatirea cu apa de gura: Utilizati o solutie de clatire cu apa de gura antibacteriana pentru a reduce riscul de infectii gingivale si pentru a mentine o respiratie proaspata.
 3. Vizite regulate la dentist: Planificati vizite regulate la dentist pentru a efectua detartrajul profesional si pentru a evalua starea generala a implantului dentar. Dentistul va verifica integritatea coroanei si radacinii implantului si va recomanda orice tratament suplimentar, daca este necesar.
 4. Evitati obiceiurile nocive: Renuntati la fumat si evitati mestecarea obiectelor dure, cum ar fi stilourile sau creioanele. Aceste obiceiuri pot deteriora coroana sau radacina implantului.
 5. Alimentatie sanatoasa: Consumati o dieta echilibrata si evitati alimentele tari sau sfaramicioase care pot pune presiune in exces asupra implantului dentar.
 6. Protejarea implantului: Daca practicati sporturi de contact sau jucati jocuri cu risc de traumatism oral, purtati un protector bucal pentru a proteja implantul dentar impotriva leziunilor.

Prin urmare, prin respectarea acestor sfaturi de ingrijire si mentenanta, puteti contribui semnificativ la durata de viata a implantului dentar si la mentinerea sanatatii orale pe termen lung.

Semnele unui implant dentar care esueaza

Un implant dentar care esueaza poate prezenta anumite semne si simptome care indica o problema. Iata cateva semne comune ale unui implant dentar care nu se dezvolta corespunzator:

 1. Durere sau sensibilitate: Daca simtiti durere sau sensibilitate la nivelul implantului dentar, acesta poate fi un semn al unei infectii sau al unei probleme de integrare cu osul.
 2. Mobilitatea implantului: Daca implantul dentar incepe sa se miste sau sa se balanseze, acesta poate fi un semn al unei probleme cu radacina sau a unei infectii.
 3. Inflamatia gingiilor: Gingiile rosii, umflate sau inflamate pot fi un semn al unei infectii gingivale asociate cu implantul dentar.
 4. Sangerare gingivala: Sangerarea gingiilor in timpul periajului sau a folosirii atei dentare poate indica o inflamatie gingivala sau o infectie.
 5. Retractia gingivala: Daca gingiile se retrag, expunand radacina implantului dentar, acesta poate fi un semn al afectarii tesutului gingival si al unei infectii.

Daca observati oricare dintre aceste semne, este important sa consultati imediat medicul stomatolog pentru evaluare si tratament adecvat. Cu o detectie precoce si interventie adecvata, este posibil sa se poata salva implantul dentar.

Optiuni pentru inlocuirea unui implant dentar esuat

In cazul in care un implant dentar esueaza si nu poate fi salvat, exista mai multe optiuni disponibile pentru inlocuirea acestuia. Acestea includ:

 1. Inlocuirea implantului: Daca radacina implantului a esuat, dar osul maxilarului sau al mandibulei este inca sanatos, este posibila inlocuirea implantului prin procedura de reimplantare.
 2. Proteza dentara: Daca osul maxilarului sau al mandibulei nu este suficient de sanatos pentru a sustine un nou implant, o proteza dentara poate fi o optiune viabila. Protezele dentare pot fi detasabile sau fixe si pot inlocui unul sau mai multi dinti lipsa.
 3. Pod dentar: In cazul in care exista dinti sanatosi invecinati implantului esuat, un pod dentar poate fi o optiune pentru inlocuirea dintilor lipsa. Podul dentar este ancorat de dintii vecini si poate oferi o solutie estetica si functionala pentru inlocuirea dintilor lipsa.

Este important sa discutati cu medicul stomatolog pentru a determina cea mai buna optiune pentru inlocuirea implantului dentar esuat, luand in considerare starea generala a tesuturilor orale si a oaselor maxilare.

Ratele de succes ale implanturilor dentare

Implanturile dentare au rate de succes foarte ridicate. Potrivit studiilor, rata de succes a implanturilor dentare este de aproximativ 95-98%. Cu toate acestea, succesul implantului dentar depinde de o serie de factori, cum ar fi:

 1. Calitatea tesutului osos: Pentru a sustine un implant dentar, osul maxilarului sau al mandibulei trebuie sa fie suficient de dens si de sanatos. In cazul in care osul este deteriorat sau insuficient, poate fi necesara o procedura de augmentare osoasa pentru a spori volumul si densitatea osului.
 2. Starea generala de sanatate: Pacientii cu afectiuni orale sau sistemice, cum ar fi diabetul sau boala parodontala, pot prezenta un risc mai mare de complicatii sau esec al implantului dentar. Este important sa discutati cu medicul stomatolog despre starea generala de sanatate inainte de a decide sa efectuati un implant dentar.
 3. Tehnica chirurgicala si materialele utilizate: Tehnica chirurgicala si materialele utilizate pentru implanturile dentare joaca un rol important in succesul procedurii. Este important sa alegeti un medic stomatolog experimentat si sa folositi materiale de calitate pentru a spori sansele de succes ale implantului dentar.
 4. Ingrijirea post-operatorie: Ingrijirea adecvata dupa implantarea dentara este esentiala pentru succesul procedurii. Respectarea recomandarilor medicului stomatolog si o igiena orala riguroasa sunt cruciale pentru a preveni infectiile si pentru a asigura o recuperare rapida si fara complicatii.

Este important de mentionat ca ratele de succes ale implanturilor dentare pot varia in functie de fiecare pacient si de situatia specifica. Prin urmare, este esential sa discutati cu medicul stomatolog despre asteptarile si riscurile asociate cu implanturile dentare.

Cum sa asigurati longevitatea implanturilor dentare

Pentru a asigura o longevitate cat mai mare a implanturilor dentare, iata cateva masuri pe care le puteti lua:

 • Urmati recomandarile dentistului: Respectati instructiunile si recomandarile medicului stomatolog pentru ingrijirea si mentinerea implantului dentar. Acestea pot include igiena orala riguroasa, vizite regulate la dentist si evitarea obiceiurilor nocive.
 • Evitati masticarea alimentelor tari: Incercati sa evitati masticarea alimentelor tari sau sfaramicioase care pot pune presiune excesiva asupra implantului dentar. Optati pentru alimente moi si evitati alimentele care pot rupe sau deteriora coroana sau radacina implantului.
 • Monitorizati starea implantului dentar: Fiți atenti la orice semne sau simptome care pot indica o problema cu implantul dentar. Daca observati orice modificare suspecta, cum ar fi durere, inflamatie sau mobilitate, consultati imediat medicul stomatolog pentru
Trimite mai departe