Importanța operației de reconstrucție a sânilor după mastectomie

1Una din șase femei suferă de cancer mamar, iar principala cauză care stă în calea diagnosticării acestuia într-un stadiu incipient este frica. Astfel, opţiunile de tratament devin dificil de urmat, dureroase şi epuizante, iar mastectomia rămâne cea mai indicată procedură care asigură șanse de supraviețuire. Multe femei câștigă lupta cu această boala, însă după trauma suferită, ele trebuie să își refacă forma corpului și identitatea de gen, așa că reconstrucția sânilor este procedura ideală prin care își pot recăpăta echilibrul psihologic.

Reconstrucția mamară, reconstrucția unui atribut al feminităţii

În România, în fiecare an, aproximativ 8000 de femei suferă mastectomii parţiale sau totale. Necesitatea reconstrucţiei mamare este justificată de faptul că femeile suferă o intervenţie chirurgicală mutilantă asupra unui atribut al feminităţii, care determină o traumă psihică, cu răsunet în plan familial, social şi profesional. Cu toate acestea, doar două procente dintre femeile care au suferit mastectomie totală au apelat și la reconstrucţia mamară.

Operația de reconstrucție face posibilă refacerea formei și mărimii sânilor după îndepărtarea glandelor mamare în urma mastectomiei și este foarte important ca pacientele să înțeleagă că această intervenție restabilește echilibrul emoțional și nu cauzează sub nicio formă recidiva cancerului.”  afirmă dr. chirurg estetician Călin Doboș.

Intervenția de reconstrucție este indicată după aproximativ 12 luni de la efectuarea operației de mastectomie, de comun acord cu oncologul, deoarece în cazul în care pacienta este sub tratament chimioterapic sau radioterapie, intervenția trebuie amânată până la încheierea tratamentului. Reconstrucția se poate realiza prin două metode: cu implant siliconic sau prin folosirea de țesut propriu al pacientei sub formă de lambouri.

În cazul în care pacienta alege metoda de reconstrucție a sânului cu implant,  este necesar ca de la terminarea tratamentului oncologic să fi trecut suficient timp, astfel încât ţesuturile locale să aibă o calitate care să permită operaţia de reconstrucţie. Acest procedeu se poate realiza fie folosind direct implantul, fie folosind un expander tisular care să întindă țesuturile, înainte de efectuarea implantului.” a adăugat dr. chirurg estetician Călin Doboș.

Pentru femeile trecute de vârsta de 40 de ani care au alăptat, reconstrucţia presupune și simetrizarea sânilor, procedură prin care sânul sănătos trebuie adus la dimensiunile sânului nou. Din păcate, simetrizarea sanilor după mastectomie sau consumabilele, precum plasa sau bustiera, nu sunt decontate CNAS, ci doar implantul și expanderul.

Femeile sunt mai motivate de rațiuni estetice, decât de sănătate

Prima statistică naţională privind amploarea operaţiilor estetice din România, realizată de Asociaţia Chirurgilor Plasticieni din România arată că, în 2015, peste 4000 de femei au beneficiat de augmentare mamară prin implanturi, majoritatea cu silicon. Dintre acestea, doar 120 de femei au beneficiat anul trecut de reconstrucţie mamară după mastectomie, în vreme ce mai bine de 3900 de românce au făcut această intervenţie din raţiuni pur estetice.

Mai multe informații despre aceste proceduri chirurgicale, dar și despre alte intervenții estetice , pe www.drdoboscalin.ro.

Despre Dr. Călin Doboș

Dr. Călin Doboș deține o vastă experiență în domeniul chirurgiei estetice, acumulată în cei peste 15 ani de lucru în țară, dar și prin participarea la diferite congrese internaționale în aproape toate țările din Europa, pe continentul American, SUA, Canada și Asia. Acesta a reușit să aducă la noi în țară cele mai eficiente tehnici de abordare a domeniului chirurgiei estetice.

Stagiile de perfecționare în străinătate, pregătirea timpurie făcută încă de pe băncile facultății, dar și sutele de cazuri soluționate anual reprezintă cartea de vizită a Dr. Călin Doboș.

Trimite mai departe