Aspectul nasului influenteaza intreaga fizionomie si reprezinta un factor major in definirea armoniei fetei, motiv pentru care disproportionalitatea, defectele ereditare si traumatismele nazale sau problemele respiratorii cronice sunt aspecte ce trebuie corectate.
Cea mai rapida si eficienta modalitate de a salva situatia in aceste cazuri este rinoplastia, una dintre cele mai comune proceduri estetice din zilele noastre, dar si una dintre cele mai dificile interventii din punct de vedere chirurgical. Fie ca va doriti sa corectati un defect din nastere, o problema medicala, un traumatism suferit la nivelul nasului, rinoplastia poate oferi un echilibru al proportiilor care sa va satisfaca.
Cine este eligibil pentru rinoplastie?
Aspectul inestetic al nasului poate fi dat de cocoasa, varful lung, cazut, gros sau ascutit, columela prea cazuta sau situata prea sus, narile prea mari. De asemenea, existenta unei scobituri nefiresc de adanca intre radacina nasului si frunte, dar si nasul pornit prea din frunte sau deviat lateral pot constitui alte probleme ale candidatilor la rinoplastie.
Persoanele eligibile pentru rinoplastia efectuata in scop estetic este necesar sa aiba 18 ani impliniti, pentru ca procesul de crestere sa fie deja incheiat, si sa nu sufere de afectiuni cardio-vasculare, pulmonare sau psihice. In cazul deformarilor externe evidente sau a obstructiilor respiratorii se poate interveni la orice varsta, insa in aceste cazuri parintii sunt cei care iau decizia de a duce copilul la medic. In ceea ce priveste varsta maxima, nu exista o limita superioara. Va puteti opera la orice varsta, atat timp cat starea dumneavoastra de sanatate este buna.
Cum decurge operatia de rinoplastie?
In functie de complexitatea procedurilor ce trebuie efectuate, interventia poate dura între 1-2 ore, timp in care se realizeaza modificarea formei cartilajelor si oaselor nazale, fie prin intermediul unei incizii in interiorul narilor (rinoplastie inchisa), fie printr-o mica incizie de-a lungul columelei (rinoplastie deschisa).
“Metoda inchisa se realizeaza printr-o incizie in interiorul narilor prin care se acceseaza restul nasului si este recomandata atunci cand se doreste corectia septului, eliminarea cocoasei dorsale a nasului sau ambele modificari. Metoda deschisa este recomandata in special in cazurile mai complicate, atunci cand este necesara corectia regiunii din varful nasului. Se realizeaza printr-o incizie la baza columelei si decolarea tegumentului de pe cartilajele varfului, permitand astfel o mai buna vizualizare si un control mai mare al corectiei. Un posibil inconvenient al acestui tip de interventie este cicatricea ce ramane la baza nasului insa, in timp, aceasta devine extrem de greu de observat.”, explica Dr. Raducu Stanciulescu medic primar ORL, sef de sectie la spitalul Elias, care efectueaza astfel de operatii numai la Spitalul Metropolitan cu care colaboreaza.
In functie de particularitatile fiecarui pacient si de structurile ce trebuie corectate, se poate opta pentru rinoplastie totala sau partiala. Rinoplastia totala se realizeaza atat la nivelul structurilor cartilaginoase, cat si la nivelul celor osoase si este cea mai des intalnita, in majoritatea cazurilor fiind necesara corectia ambelor structuri.
“O varianta mai soft a acestui tip de interventie este rinoplastia partiala, care intervine doar asupra structurilor cartilaginose, de exemplu, atunci cand pacientul are o proeminenta a varfului nazal cu contur osos corect sau cu o cocoasa inestetica, pentru varful nasului nefiind necesare corectii,” adauga Dr. Raducu Stanciulescu.
Cat dureaza perioada de recuperare?
Dupa ce interventia a fost efectuata, este necesara introducerea unor mese, care au rolul de a preveni sangerarea si aderarea mucoasei la sept si care se scot la 48 de ore postoperator. De asemenea, este necesara aplicarea de comprese cu gheata pe ochi si mentinerea pozitiei capului ridicat pe perna, pentru diminuarea edemului.
Atela se mentine 7 zile iar pansamentele externe (benzile adezive) 10 zile. Firele se scot la 7 zile (cele externe) si la 10 zile (cele interne). In primele zile dupa operatie poate aparea senzatia de nas infundat, pentru care medicul va va prescrie picaturi, si de asemenea antibiotice si antiinflamatoare. Foarte important este sa evitati sa suflati nasul in primele 2-3 saptamani, dar si sa purtati ochelari in primele 45 de zile de la operatie.
“Activitatea normala poate fi reluata in general in 10-12 zile, insa activitatile fizice intense pot fi reluate dupa minimum 2 luni. In aceasta perioada este important ca pacientul sa se protejeze de frig si soare, dar si eventualele lovituri la nivelul nasului. Rezultatul final poate fi apreciat abia dupa 3 luni, in unele cazuri aceasta perioada putandu-se prelungi chiar pana la 6-12 luni,” adauga Dr. Raducu Stanciulescu.
Care sunt riscurile rinoplastiei?
Rinoplastia nu este asociata cu riscuri majore care sa va puna in pericol sanatatea. Gratie tehnologiei avansate dar si evaluarii medicale a pacientului prin analize de laborator si examen clinic, efectele anesteziei generale sunt reduse considerabil. Totusi, dupa operatie poate aparea o stare generala mai proasta, insotita de ameteli, dureri de ca sau chiar sangerare si edem, in cazurile in care nu sunt respectate indicatiile medicului.
De asemenea, pentru ca rezultatul final sa fie cel dorit, este deosebit de important sa stiti exact ce va doriti si sa comunicati toate detaliile specialistului, atunci cand programati interventia. Rezultatele rinoplastiei sunt permanente si, avand in vedere ca nasul este cea mai proeminenta zona a fetei, orice modificare va fi sesizata imediat.